Schermafbeelding 2021-03-22 om 21.55.11

100e Werinon, mijlpaal in Bergse geschiedschrijving

Op 12 november 2020 zou cultuurwethouder Rosalie van Rijn uit handen van het bestuur van de Historische Kring de 100e Werinon officieel in ontvangst nemen. Helaas kon dit vanwege de  2e golf van het coronavirus niet doorgaan.

Maar we kunnen gelukkig wel stilstaan bij het verschijnen van de 100e editie van Werinon. Het is uitgegroeid van eenvoudig zwart/wit gekopieerd, naar kleurendruk. Maar het belangrijkste, altijd gevuld met lezenswaardige artikelen, die de rijke historie van ons dorp Nederhorst den Berg goed in woord en beeld brengen. 

Ontwikkeling 

Het blad heeft zich zo ontwikkeld door de inspiratie en inzet van een aantal redactieleden en auteurs. Om er een paar te noemen: Els van Damme, Tineke Griffioen, Jan Baar, Gerard Baar, Cees van Huisstede, Karel Scherpenhuijsen, Gerrit Verheul, Ruud Verkaik, Dick van Wichen, Theo van der Zee en vele gastauteurs.

En dan nu het huidige redactieteam bestaande uit Gerard Baar, Mark Hilberts en Coen Meerbeek. Zij weten ons met elke editie weer opnieuw te boeien. Maar ook de huidige uitvoering in kleurendruk en prachtig vormgegeven door Theo Cozijn, is het vermelden waard. 

De wens, uitgesproken door ere-voorzitter Jaap Jansen, is dan ook dat Werinon de lezer nog lang mag blijven boeien. 

Nummer 100

In de 100e uitgave gaan zowel Gerard Baar als Mark Hilberts in op het naoorlogse Nederhorst den Berg, vertelt Ton Kuijs over het wapen van de gemeente, legt Hans Bak uit hoe het daten in 1890 verliep en ontmoet Gerard Baar Leen Houtop die zijn levensgeschiedenis vertelt. Daarnaast is er aandacht voor Wil van Deutekom, een van de oprichters van de Kring en vergelijkt Kuijs de Spaanse Griep, die niet uit Spanje kwam, met het huidige covid-19 virus. 

Quiz: test je kennis van Nederhorst den Berg 

Om interesse voor de geschiedenis van het dorp op te roepen vindt u een inlegvel bij de Werinon met een quiz. Deze is gebaseerd op een eerder door Jan Baar samengesteld heemkunde-project t.b.v. het basisonderwijs. Coen Meerbeek heeft dit weer tot leven geroepen. Het inlegvel is ook te downloaden.  De inzenders maken kans op een mooie prijs!

Nieuwsbericht delen