21 juni – excursie Landgoed Zonnestraal in Hilversum

Voor die zaterdagochtend staat een bezoek aan het Landgoed Zonnestraal in Hilversum op het programma. Zonnestraal, ontworpen in 1926 door de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet, wordt internationaal beschouwd als een van de hoogtepunten van de architectuur van de twintigste eeuw. Zonnestraal werd een beroemd sanatorium voor tuberculose patiënten. De patiënten verbleven er vanaf eind 1920 tot medio 1950. Gebouwd als manifest van solidariteit en hoop, is Zonnestraal een monument van wereldklasse. Aan de excursie kunnen maximaal 25 personen deelnemen. De kosten voor deelname bedragen: €. 10,00 per persoon. Dit is inclusief kosten rondleiding en koffie/thee. De excursie start om 10.00 uur in de brasserie op het landgoed en duurt tot ca. 12.00 uur. Voor de excursie is aanmelding vooraf noodzakelijk. Dit kan via ansbaar@gmail.com.
Regionaal Erfgoedfestival 2025

Het thema van het Regionaal Erfgoedfestival 2025 is “makers in Gooi en Vecht’’. Het festival wordt gehouden van 27 mei t/m 14 september 2025. Een van de onderdelen is een reizende tentoonstelling met banieren. Hierop worden makers/nijverheid afgebeeld, waarvan een over de wasserijen in ons dorp. De Historische Kring sluit aan in de vorm van een fietsroute gericht op bekende makers in het dorp, zoals schilders, hoepelbuigers, wasserijen, hekken, beelden en bouwwerken. In een programmaboekje worden alle activiteiten vermeld.
24 oktober – Lezing ‘De aanleg van het Hilversums Kanaal 1933-1937: Van crisisproject tot icoon voor de recreatie’ door Henri Spijkerman
Aan de hand van bijzonder beeldmateriaal laat historicus Henri Spijkerman – medewerker bij de gemeente Wijdemeren – zien hoe de werkzaamheden aan het kanaal in 1933 begonnen en in 1937 gereed kwamen. Daarnaast neemt hij u kort mee in talloze ontwikkelingen in de bebouwde omgeving langs het kanaal en de (hedendaagse) functies voor de water-, roei- en vissport.
Hilversum was aan het begin van de 20ste eeuw een snelgroeiende gemeente. De aanleg van het ‘Hilversums Kanaal’ voor het transport van goederen tussen de haven van Hilversum en de Vecht moest de economische ontwikkeling van Hilversum redden. Het grotendeels loodrechte kanaal met enkele flauwe bochten doorsnijdt Wijdemeren in twee delen en bereikt bij sluis ’t Hemeltje de Vecht. Het nieuwe kanaal was een verbetering ten opzichte van de oude vaarroute over de Gooische Vaart en de ’s-Gravelandsevaart om bij Fort Uitermeer in de Vecht te eindigen.
De lezing wordt gehouden in de Bergplaats en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis!

