Vliegtuigmonument-9

Overdracht adoptie Vliegtuigmonument

Op de zonovergoten middag van 12 september 2022 verzamelden de leerlingen van de groepen 7/8 en hun begeleiders van de drie basisscholen in Nederhorst den Berg, samen met de genodigden Ton Kuijs en Ans Baar van de Historische Kring Nederhorst den Berg en ontwerper van het monument Joost Zwagerman bij het vliegtuigmonument aan de Randweg in Nederhorst den Berg. 

Cor Brakenhof zorgde ervoor dat alles goed verstaanbaar was en de familie Kuiper stelde hun terrein voor deze bijeenkomst beschikbaar. 

De “Oude Meesters” Cees Stalenhoef en Herman van der Molen leidden de plechtigheid rond de overdracht van het monument in goede banen. 

Cees heette iedereen welkom. Namens de Meester Kremerschool droeg Myra een mooi gedicht voor, zo ook Emilia van de Warinschool en Daniël van de Jozefschool. 

Hierna ging Herman in het kort in op de geschiedenis van het neergestorte vliegtuig. In de nacht van 15 mei 1943 viel het in twee brokstukken uiteen, aan weerskanten van het boezemkanaal, waar nu de Randweg ligt. Vervolgens las hij de namen voor van de vijf omgekomen bemanningsleden, vier Canadezen en een Engelsman, in de leeftijden van 20 tot 25 jaar. 

Hierna werden door alle leerlingen bloemen aan de voet van het monument neergelegd en een minuut stilte gehouden. 

Onder het toeziend oog van kunstenaar Joost Zwagerman overhandigde Julian van de Jozefschool het model van het monument als teken van de adoptie aan Ruben en Naya van de Meester Kremerschool. 

Groep acht van de Jozefschool heeft het afgelopen schooljaar uitstekend het monument verzorgd. 

Herman sloot de indrukwekkende bijeenkomst af met een compliment aan de kinderen voor het aandachtig luisteren. Hij benadrukte dat de kinderen belangrijk zijn om vrede en vrijheid aan elkaar door te geven en te behouden. 

Herman van der Molen

Nieuwsbericht delen