Driemond - 2

Een middagje Driemond (voorheen Buurtschap Geinbrug)

De werkgroep bordjes van de HKNdB, was door de Historische Kring Driemond uitgenodigd om daar te komen kijken naar het eindresultaat van een historische bordjeswandeling door hun in 1963 door Amsterdam geannexeerde dorpje. Ze wilden ons bedanken voor de hulp die wij daarbij hadden geboden. Op de afgesproken dag, een mooie zomerdag in oktober, fietsten we op de heenweg de route die ook in het artikel over de Stelling staat beschreven. Alleen sloegen wij natuurlijk rechtsaf op de T-splitsing bij de voormalige uitspanning “De Vink” aan het Schone Gein (vaak genoemd in Nescio’s Natuurdagboek). Bij het naderen van het dorp zag ik in gedachte weer de torenhoge, beeldbepalende, al jaren geleden gesloopte gevel van de Sluis Kippenvoerfabriek voor mij opdoemen. Hij stond aan de Gaasp, de rivier die samen met het Gein en Smalweesp bij het dorpje uitmonden. Wat later, tijdens de rondleiding, zag ik dat de straten van de op die plek gebouwde nieuwe wijk naar kippenrassen zijn vernoemd. Om er een te noemen: de Wyandottestraat. We waren aan het eind van het laatste stuk Zandpad, langs de Provincialeweg op de thee uitgenodigd. In de oude portierswoning van het Pompstation Groot Amsterdam woont een bestuurslid. Vlakbij haar huis staat daarover een bordje. Daarna zijn we ze bijna allemaal langs gegaan. Ze staan niet ver uit elkaar, het dorp is niet groot. Van de industrie is niets meer over, want ook op de plek van Veevoederfabriek Otten staat een woonwijkje. Ik denk dat die aan Smal Weesp heeft gestaan. Dat moet op het bordje van de ingrijpende verlegging van dat riviertje, vanwege de brug over het kanaal en de aanleg van de Provincialeweg naar Diemen, nog te zien zijn. Met een hoofd vol zijn we langs het kanaal weer op weg naar huis gegaan.   

Sinds 1963 hoort Driemond bij de gemeente Amsterdam. Die deelde het voorheen door drie riviertje Ingeklemde dorp in bij Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. De Watergraafmeerse tuinders moesten daar weg, omdat ook hun complex plaats moest maken voor de ontwikkeling van het Sciencepark. 

Het bordje van de draaibrug spreekt voor zich!  

Nadat de door hen opgezette wandeling langs 19 markante historische plekken was afgerond, heeft de Historische Kring Diemen zichzelf opgeheven. Zij was te klein om voort te bestaan. Hun bezittingen zijn naar de Historische Kring Weesp overgeheveld, want die stad heeft zichzelf bij Amsterdam aangesloten. 

Gerard Baar.

Nieuwsbericht delen