Slot Zuylen-foto Trudelies de Graaf

21 mei – Geanimeerde excursie Slot Oud Zuylen

De 24 deelnemers aan de excursie werden in het museum café ontvangen met koffie/thee en taart naar keuze. Hierna trok het gezelschap, verdeeld in twee groepen, met de gidsen Theo Koot en Tom van Buuren het terrein over naar het Slot, een van de oudste kastelen aan de Vecht. Rond het midden van de 13e eeuw werd op deze plek, in opdracht van de familie van Zuylen, een woontoren (donjon) gebouwd. Hier heeft het slot haar huidige naam aan te danken. Sinds 1952 is het slot opengesteld voor publiek en krijgen bezoekers een indruk hoe de familie Van Tuyll van Serooskerken door de eeuwen heen leefde op het kasteel. Zeven eeuwen bouwen en restaureren heeft Slot Zuylen tot een boeiend en interessant kasteel gemaakt. 

Tijdens de rondgang door het Slot vertelde de heren enthousiast over de bewoners en met name over de bekendste: Belle van Zuylen. Haar ‘verlichte’ ideeën brachten haar vaak in botsing met de traditionele opvattingen van haar familie en haar stand. Zo gaf ze zelf aan: ‘ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’. 

Ook interessant om te horen was dat door het huwelijk van Godart van Reede van Nederhorst met zijn nicht Agnes van Reede van Drakesteyn, weduwe van René van Tuyll van Serooskerken, er ook sprake is van een relatie met kasteel Nederhorst.  

De gidsen wisten vlot en beeldend veel te vertellen over de lange en interessante geschiedenis van het Slot en haar bewoners. Dankzij de sfeervolle ontvangst en de geanimeerde rondleiding kunnen we terugkijken op een geslaagde excursie. Na de rondleiding kon men op eigen gelegenheid een wandeling maken door het fraaie Kasteelpark.

Nieuwsbericht delen