Muziektent-3

2017- Open Monumentendag, ondanks minder mooi weer toch geslaagd

Iedereen die aan de organisatie van die dag had meegewerkt hield zijn hart vast, want het weer van de vrijdag die er aan voorafging leek op zijn zachtst gezegd nergens op. Gelukkig was het op de ochtend van de grote dag droog, maar wel wat fris. We namen onze intrek in de Muziektent, waarop na de uitstalling van wat de Kring zoal heeft, het carillon om 9.00 uur een vrolijk liedje begon te spelen. Dat gaf de burger moed. We waren eerlijk gezegd wel wat ongerust hoe de dag zich zou ontwikkelen. Met de door Ans Baar opgestelde en in veelvoud gedrukte nieuwsbrief ging in eerste instantie alleen de wind aan de haal. Een paar stenen brachten uitkomst. 

De grote toeloop kwam een uur later op gang, dankzij de medewerking van de nieuwe eigenaar van de totaal gerestaureerde Stichts-Ankeveensemolen aan het sinds 1970 doodlopende Ankeveensepad. Deze man, de heer Eric Winter, wilde de dorpelingen graag laten zien wat hij allemaal met zijn nieuwe aanwinst had gedaan. De ongeveer zestig mensen die de molen van binnen hebben bekeken waren zonder uitzondering enthousiast over de inrichting en het uitzicht rondom. Paul Kuiper, de machinist van het Horstermeergemaal, gaf in de ochtend uitleg over de twee uit 1925 door Werkspoor geïnstalleerde pompen die samen de polder drooghouden. Een van de twee draait 16 uur per dag, de andere wordt ingezet bij een teveel aan water in één keer. Ze hebben de langste tijd dienst gedaan, want eind dit jaar neemt het vervangen van de verouderde pompen, die naar hedendaagse maatstaven gemeten teveel energie gebruiken, een aanvang. Ondertussen waren chauffeur Bert Neijsen en gids Eli Baar druk doende de ouderen, die zich voor een tochtje door Nederhorst den Berg hadden opgegeven, in de door Amaris beschikbaar gestelde bus te installeren. Tot tweemaal toe, want de deelname was een succes.

Bij boerderij ‘de Horst’ van de familie Voshaart mochten ze er zelfs even uit om wat te drinken. Tijdens de hele tocht vlogen de verhalen door de bus, de een wist nog meer te vertellen dan de ander! Wij kregen ondertussen toch wel wat mensen in de door ons met vlaggen en ballonnen versierde Muziektent. Penningmeester Petra had die dingen zonder in ademnood te komen al vroeg in de morgen opgeblazen. De uitgestippelde fietstocht had bij beter weer zo goed als zeker veel meer deelnemers gekregen dan nu het geval was.

De rit eindigde bij ‘De Nederhorst’, alwaar kasteelkenner Cees Stalenhoef al vanaf elf uur zat om belangstellenden, die met hem de wandeling rond het kasteel zouden willen maken, op te vangen. Vroeg in de middag zat hij nog met zijn ziel in lijdzaamheid op een stoeltje bij de rozentuin op de eerste bezoeker te wachten. Gelukkig voor hem kwam wat later de toeloop op gang. Hij kon dan ook trots melden dat hij uiteindelijk met in totaal 40 geïnteresseerden van doen had gekregen. Het scheelde wel dat de Willibrordkerk bijna net zoveel aanloop kreeg, want die plakten er een kasteelparkbezoekje achter aan. Bovendien vierde de H. Maria Hemelvaartkerk haar jaarlijkse parochiefeest met de traditionele rommelmarkt. Zodoende is het voor veel mensen, ondanks de niet optimale weersomstandigheden, toch een leuk dagje geweest. Degenen die de Muziektent bemanden hadden geen klagen over de aanloop. 

De foto’s zijn gemaakt door Ton Keizer    

Nieuwsbericht delen