TVE-1

12 oktober – Open Dag TVE in Nederhorst den Berg

Vanwege het 25-jarig bestaan van de Historische Kring is de Open Dag van de Stichting Tussen Vecht en Eem [TVE}, gehouden in Nederhorst den Berg.

De 80 bezoekers werden s-morgens in de Willibrordkerk welkom geheten door TVE voorzitter Jan Vollers. Daarna opende burgemeester Smit van Wijdemeren de open dag officieel. Vervolgens hield historisch geograaf Simon van den Bergh een lezing over Veranderingen in het boerenleven en Emke Raassen-Kruimel over Boerenleven gezien door de ogen van schilders rond 1900. Na deze interessante en oogstrelende lezingen, gevolgd door een lunch in de Bergplaats, splitsten de deelnemers zich op in vier excursies naar keuze:

1. Een wandeling door de oude kern van het dorp, gevolgd door een prima verzorgde rondleiding in 

    de wasserij van Lamme Textielbeheer.

2. Wandeling met toelichting van gidsen naar de Vecht en Nigtevecht en, van de plek waar ooit de 

     buitenplaats Petersburg stond, terug naar het dorp

3.Vaartocht over de Spiegelplas met uitleg over het ontstaan van de plas en bezoek aan fort 

    Hinderdam

4.Bezoek aan boerderij de Horst van de familie Voshaart en aansluitend een uiteenzetting over de

   geschiedenis van de Horstermeer door Henk Stuyver.

Tijdens de nazit in het koetshuis van kasteel Nederhorst, waar alle deelnemers aan de Open dag door mevrouw Jonker-Leurs met een drankje en een hapje werden ontvangen en iedereen de gelegenheid kreeg om de twee stijlkamers, onder de klanken van muziek verzorgd door Cecile Stramrood, van het kasteel te bekijken. Het prachtige najaarsweer, de charme van het dorp en de geslaagde excursies hebben zeker bijgedragen aan het besef dat Nederhorst den Berg dit jaar terecht door TVE extra aandacht kreeg. De bezoekers waren zeer enthousiast en verrast over wat er in het dorp en de omgeving te zien is.

Themanummer TVE over Nederhorst den Berg

Het speciaal door TVE ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum uitgegeven themanummer is geheel gewijd aan Nederhorst den Berg. Gerard en Claudette Baar hebben hieraan als gastredacteuren een belangrijke bijdrage geleverd. Kortom een boeiend tijdschrift met levendige artikelen over de historie van ons dorp. Het 1e exemplaar is aangeboden aan Burgemeester Smit van Wijdmeren. Helaas is de uitgave al uitverkocht.

Verslag en foto’s Ans Baar.

Nieuwsbericht delen