2e extra jaarvergadering met lezing over de Bergse Kunstschilders Jan Jacob Spöhler en Pieter Gerardus van Os, door Dr. Claudette Baar – de Weerd.

Naast de op 9 september jl gehouden extra ledenvergadering is, voor het verkrijgen van de ANBI-status, nog een 2e fysieke vergadering nodig voor goedkeuring van de nieuwe statuten.

In de aansluitende lezing laat Claudette u kennismaken met twee kunstschilders Jan Jacob Spohler, ook wel Spöhler genoemd, en Pieter Gerardus van Os.

De eerste is in november 1811 in Nederhorst den Berg geboren en overleed in juni 1866 te Amsterdam.  Van Os is in Den Haag geboren in oktober 1776 en stierf daar ook in maart 1839. Van Os woonde rond 1810 een tijdje in Nederhorst den Berg, vervolgens vestigde hij zich o.a. in ’s-Graveland en Hilversum.

Spöhler verwierf bekendheid als schilder van Hollandse landschappen, die gekenmerkt werden door hun gedetailleerdheid.  Aanvankelijk woonde en werkte hij in Amsterdam maar later ook in Haarlem, Brussel en Den Haag. Hij schilderde onder andere in de omgeving van Nederhorst den Berg net als zijn tijdgenoot Van Os. Beiden waren lid van de Koninklijke Academie te Amsterdam en worden gerekend  tot de school van de Romantiek.

Waar Spöhler zich beperkte tot landschappen en dorpsgezichten, vertoont het werk van Van Os een breder spectrum. Dit laatste maakt dat hij van de twee de meest bekende is.

De vergadering wordt gehouden in de Bergplaats en begint om 20.00 uur.

 

Claudette Baar-de Weerd studeerde geschiedenis, waarna zij docent is geweest in het voortgezet- en hoger beroepsonderwijs. In 2009 promoveerde zij op het onderwerp Vrouwen en genootschappen aan het einde van de 18e eeuw. Zij houdt zich bezig met historisch onderzoek, daarnaast is zij een van de redacteuren van het historisch tijdschrift Tussen Vecht en Eem.