Zeer geslaagde lezing over "water"

Lezing water Voor een gehoor van 50 belangstellenden behandelde Maarten Bootsma, geassisteerd door Willem Mooij, die vrijdagavond een vijftal aspecten die aan water, in het bijzonder de Vecht en het vroegere Merwedekanaal, verbonden zijn. Het gebied tussen Breukelen en Nederhorst den Berg kwam hierbij uitgebreid aan de orde.

Achtereenvolgens ging spreker in op: de Middelen om het water over te steken: de bouw van bruggen in Vreeland, Nigtevecht en Loenen en de pontveren in Nieuwersluis en die tussen Nigtevecht en Nederhorst den Berg.

Met water kon je ook geld verdienen:  zeil- en stoomvaart, visserij, watermolens en ook een tankstation dat ooit bij Nigtevecht in de Vecht lag. Maar ook water als onderdeel van verdedigingswerken, zoals om de kastelen Nederhorst en Loenersloot en de fortgrachten. Water om te recreëren. Ook de veelvuldige wateroverlast door overstromingen kwam uitgebreid in beeld.

Het geheel werd opgeluisterd met unieke foto’s en platen uit zowel verleden als heden. Zo namen Maarten en Willem ons in een bijna twee uur durend verhaal, op boeiende wijze mee terug in de tijd. De soepele en enthousiaste verteltrant sprak zeer aan bij de bezoekers. Kortom een interessante uiteenzetting over de aspecten die door de eeuwen heen aan water verbonden zijn. Gehoord de reacties een gouden greep.