Een avondje Vreeland in De Spot

Bemanning statenschip Vreeland-lezingVoor de avond van 3 november was mevrouw Juliette Jonker-Duynstee uitgenodigd om voor Bergs- en niet-Bergs publiek het een en ander te vertellen over de interessante geschiedenis van dit buurdorp van Nederhorst den Berg.

Bijna iedereen komt er op gezette tijden langs met de auto en ziet dan opzij uitkijkend de karakteristieke Van Leerbrug. Met mooi weer is een rondje Vreeland op de fiets altijd weer een feest, maar van wat er allemaal te ontdekken valt, heb je als Berger eigenlijk geen weet.

De spreekster is – samen met Anton Cruysheer- de auteur van een prachtig uitgevoerd boek waarin ze 750 jaar geschiedenis van het ‘stadje’ Vreeland beschrijven.


Juliette Donker leidde ons in haar bijna twee uur durend verhaal, verluchtigd met dia’s, op boeiende wijze in no time door die eeuwen heen. Haar enthousiaste verteltrant deed de tijd vergeten, maar ik ben er van overtuigd dat iedereen aan het einde van haar lezing aardig wat had opgestoken over de geschiedenis van dit mooie nabijgelegen Vechtdorp.

Vlakbij kasteel Vredelant, dat vanaf begin 13e tot begin 16e eeuw binnen de oude loop van de Vecht heeft gestaan, vormde zich een stadje waarvan de structuur tot in de huidige tijd bewaard is gebleven. De meeste Bergers denken dat het water dat ze zien als ze over de Bergseweg Vreeland binnenkomen de oude natuurlijke loop van de Vecht is. Het tegendeel is het geval, dit stuk is, net als de voormalige Reevaart, een afsnijding van een oude Vechtbocht die is afgedamd. Er ligt nu een wandelpad langs.

Tijdens het vorig jaar uitgebreid gevierde 750-jarig bestaan hebben de Vreelanders met het ‘Statenjacht’ een paar kloostermoppen van het vroegere kasteel Vredelant teruggehaald uit Utrecht. Want onder Karel V wordt het rond 1628 helemaal gesloopt. De stenen zijn toen naar Utrecht verscheept om er kasteel Vredenburg mee te bouwen. Op die plek staat nu muziekcentrum Vredenburg. In Vreeland is de plek waar Vredelant heeft gestaan bekend onder de naam ‘Sperwerveld’, vernoemd naar de in 1921 opgerichte gelijknamige, roemruchte voetbalclub.

Het publiek beloonde mevrouw Jonker-Duynstee na haar interessante uiteenzetting met een daverend applaus. De waarnemend voorzitter overhandigde haar, na een dankwoordje, de Canon van Nederhorst den Berg, een fles wijn plus een enveloppe met inhoud. Na afloop bleef iedereen nog een poosje gezellig napraten. Volgens het bestuur is de gekozen Spotlocatie, plus het verzetten van de lezingenavond naar de donderdag voor herhaling vatbaar.

De foto van de mannen op het ‘kloostermoppenophaalschip’ komt uit het boek van 750 jaar Vreeland