Overdracht Oorlogsmonument

Overdracht Oorlogsmonument “Het neergestorte vliegtuig” aan de Randweg

Replica Ab LanckerOp de warme dinsdagmiddag 15 september verzamelden leerlingen van de drie basisischolen in Nederhorst den Berg zich rondom het oorlogsmonument aan de Randweg. Rond 14.00 uur begon de overdracht van het monument van de Meester Kremerschool aan de Warinschool. Ook leerlingen van de Jozefschool waren aanwezig.

De kinderen waren zeer gemotiveerd om voor het monument te zorgen. In de voorbereiding van het overdragen van de adoptie van het monument merkten de Oude Meesters, Herman van der Molen en Cees Stalenhoef hun betrokkenheid. Met veel aandacht volgden ze de plechtigheid van de overdracht ondanks de hitte.

We will remember them

Herdenking2Herdenking4

English translation

Op 15 mei 1943 verongelukte een  Canadese bommenwerper, vlucht HE 697 OW 'M', bij het boezemkanaal in Nederhorst den Berg.

De bemanning bestaande uit 5 jonge mannen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar kwam om het leven.
Op 13 september j.l. werd onder grote belangstelling ter nagedachtenis aan deze jonge helden, een  monument  onthuld aan de Randweg te Nederhorst den Berg.
Op 15 mei 2020, 77 jaar na de crash, zijn er als eerbetoon, bloemen gelegd door de voorzitter van de Historische Kring en de ‘Oude Meesters’, namens de drie basisscholen.
In verband met de corona crises werd het slechts  een bescheiden ceremonie.

"We will remember them"

On May 15 it was 77 years ago that the Canadian bomber, flight HE 697 OW 'M', crashed near the bosom canal in Nederhorst den Berg. The crew consisting of 5 young men between the ages of 20 and 25 all died.
On September 13, 2019 a monument was unveiled at Randweg in Nederhorst den Berg, in memory of these young heroes, with many people attending the event.
On May 15, 2020 the Historical Association placed a flower arrangement at the monument as a tribute. In connection with the corona crisis, it was only a modest ceremony in the presence of some board members of the Association.

Herdenking slachtoffers vliegtuigcrash 1943

Herdenking1Vrijdag 15 mei is het 77 jaar geleden dat de Canadese bommenwerper  en zijn 5 inzittenden verongelukten bij het boezemkanaal aan de Randweg.
Ter herdenking zal het bestuur van de Historische Kring een bloemstukje bij het monument leggen.