• Home
  • Agenda
  • 20 april - Lezing: buitenplaats Petersburg en Tsaar Peter de Grote

20 april - Lezing: buitenplaats Petersburg en Tsaar Peter de Grote

Buitenplaats Petersburg aan de Vecht bij Nigtevecht in 171920 april 2018- Lezing over de buitenplaats Petersburg en Tsaar Peter de Grote door Prof.dr. E. Waegemans  en Dr. H.C. Donga, voorzitter regenten van het Van Brants Rus Hofje

Het betreft een lezing aan de hand van een op initiatief van de heer Waegemans recent verschenen monografie Petersburg, roem der hoven over de geschiedenis van buiten en tuin van Petersburg aan de Vecht, waarvan ons lid, Claudette Baar-de Weerd en de heer Donga mede auteur zijn.

In 1709 kocht de schatrijke Amsterdamse koopman Christoffel Brants een buitenplaats aan bij Nederhorst den Berg. Brants had zijn kapitaal vergaard met de handel op Rusland en was daar tot de intimi van tsaar Peter de Grote gaan behoren. Uit bewondering voor de Russische heerser noemde hij zijn buitenplaats Petersburg. Een voor hem indrukwekkende gebeurtenis moet de ontvangst van de tsaar en tsarina op Petersburg zijn geweest. Brants werd in de Russische adelstand verheven.

Hoewel het buiten nog een tijd als zomerverblijf dienst bleef doen, ging de eens zo indrukkende buitenplaats aan het begin van de negentiende eeuw verloren. Toch leeft de herinnering aan Petersburg voort. De lezing spitst zich dan ook toe op de relatie tussen de Tsaar en Brants en waarom Petersburg zo’n onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

 

Petersburg website